Actieve onderwerpenActieve onderwerpen  Toon de lijst met forumledenLedenlijst  KalenderKalender  Doorzoek dit forumZoeken  HelpHelp
  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen
Recepten
 Onze Plek :Onze Plek "Praathoek" :Recepten
Bericht ikoon Onderwerp: kue lapis Beantwoord bericht Plaats een nieuw onderwerp
Schrijver Bericht
Petra Roos35
Orang Baru
Orang Baru


Lid geworden: 29 Jun 2007
Online status: Offline
Berichten: 5
Quote Petra Roos35 Beantwoordbullet Onderwerp: kue lapis
    Geplaatst op: 29 Jun 2007 om 23:54
Hallo mijn naam is Petra en ben op zoek naar en recept van kue lapis. Tot nu toe alles wat ik heb gezien op internet en al reeds heb uitgeprobeerd met eigen baksels, vind ik door de rijstemeel de kue lapis hard. Een toko in Amsterdam Makassar verkoopt de kue en die is zo heerlijk zacht. Kan iemand mij helpen aan een ander recept?
 
Alvast bedankt groetjes,
Petra.
IP IP gelogd
noor
Berlian
Berlian
Avatar
Indische roos met 'Fingerspitzen-gefuhl'

Lid geworden: 27 Jun 2006
Online status: Offline
Berichten: 6532
Quote noor Beantwoordbullet Geplaatst op: 30 Jun 2007 om 00:15
Je moet even wachten tot Yp dit berichtje leest Petra Roos, zij is onze keukenprinses, en weet alle recepten, zeker van de koekjes... Blijf dus aan de lijn, in ieder geval dit weekend!
....geluk is een zeepbel die niet uit elkaar spat...
IP IP gelogd
Petra Roos35
Orang Baru
Orang Baru


Lid geworden: 29 Jun 2007
Online status: Offline
Berichten: 5
Quote Petra Roos35 Beantwoordbullet Geplaatst op: 30 Jun 2007 om 22:43
Bedankt, ik wacht af en hoop dat Yp mij kan helpen.
 
Groetjs,
Petra.
IP IP gelogd
ypict
Berlian
Berlian
Avatar
"Prinses"

Lid geworden: 26 Jun 2006
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 1704
Quote ypict Beantwoordbullet Geplaatst op: 30 Jun 2007 om 23:28
Hi, ik heb bericht gezien, ik zal morgen ff mijn recept opzoeken! Er staat hier trouwens ook een recept van kue lapis.     http://www.onzeplek.nl/forum/forum_posts.asp?TID=27
    

Aangepast door ypict - 30 Jun 2007 om 23:32
IP IP gelogd
ypict
Berlian
Berlian
Avatar
"Prinses"

Lid geworden: 26 Jun 2006
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 1704
Quote ypict Beantwoordbullet Geplaatst op: 01 Jul 2007 om 22:07

Kue Lapis

Ingredienten:
 
- 375 gr. rijstemeel
-   75 gr. tapiocameel
- 375 gr. suiker
- 175 cc. water
- 900 cc. dikke santen
en groene- en rode kleurstof
 
Bereiding:
 
alle ingredienten bij elkaar, behalve de kleurstoffen, goed roeren en delen in drie gelijke delen. 1 deel mengen met groene en 1 deel met rood. 1 deel wit.
Dan in een ingevette bakblik met een diameter van 20 cm. Laag voor laag stomen.
 
IP IP gelogd
Petra Roos35
Orang Baru
Orang Baru


Lid geworden: 29 Jun 2007
Online status: Offline
Berichten: 5
Quote Petra Roos35 Beantwoordbullet Geplaatst op: 01 Jul 2007 om 22:11
Hallo Yp,
 
Ja die heb ik gezien, alleen die is ook met rijstemeel. Mijn bevinding met rijstemeel is dat de kue een beetje hard/taai is.
Ik hoop dat je wat voor mij vind.
 
Groetjes,
Petra.
IP IP gelogd
ypict
Berlian
Berlian
Avatar
"Prinses"

Lid geworden: 26 Jun 2006
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 1704
Quote ypict Beantwoordbullet Geplaatst op: 01 Jul 2007 om 22:13
Nee, Petra Roos, ik maak dit vaak en is absoluut niet hard!
IP IP gelogd
Petra Roos35
Orang Baru
Orang Baru


Lid geworden: 29 Jun 2007
Online status: Offline
Berichten: 5
Quote Petra Roos35 Beantwoordbullet Geplaatst op: 01 Jul 2007 om 22:18
Nou ik zal hem uitproberen en ik laat het je nog weten. Ik vind het moeilijk te omschrijven van wat ik bedoel. Alvast bedankt voor het recept.
 
Groetjes,
Petra.
IP IP gelogd
ypict
Berlian
Berlian
Avatar
"Prinses"

Lid geworden: 26 Jun 2006
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 1704
Quote ypict Beantwoordbullet Geplaatst op: 01 Jul 2007 om 22:22
Tip! Probeer ietsje meer tapioca en iets minder rijstemeel.
IP IP gelogd
Petra Roos35
Orang Baru
Orang Baru


Lid geworden: 29 Jun 2007
Online status: Offline
Berichten: 5
Quote Petra Roos35 Beantwoordbullet Geplaatst op: 06 Jul 2007 om 10:42
Hallo Yp,
 
Ik heb je recept uitgeprobeerd en hij is inderdaad erg lekker.
Maar ik weet al waardoor mijn kue lapis hard waren, ik heb destijds niet opgelet en een aantal zakjes kleefrijstmeel gekocht. Stom hé. Tja, dan kan je uitproberen wat je wilt.
 
Groetjes,
Petra 
IP IP gelogd
ypict
Berlian
Berlian
Avatar
"Prinses"

Lid geworden: 26 Jun 2006
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 1704
Quote ypict Beantwoordbullet Geplaatst op: 06 Jul 2007 om 20:31
Petra, , ik ben blij voor je dat het gelukt is en dat je het lekker vind.
IP IP gelogd
charly
Bintang
Bintang
Avatar
deerhunter

Lid geworden: 25 Jun 2006
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 578
Quote charly Beantwoordbullet Geplaatst op: 06 Sep 2007 om 20:51

Apem Pisang

 

Ingredienten:

 

- 200 gr. rijstmeel

- 2 eetlepels maismeel

- half zakje droge gist

- 100 gr. suiker

- mespunt zout

- 100 gr. tapeh singkong, fijngemaakt

- 100 gr. geprakte, rijpe banaan

- 1 kopje dikke santen

- 1 theelepel baking soda

- 20 cakevormpjes

 

Bereiding:

 

Meng het maismeel met het rijstmeel, gist, suiker en zout en meng

het goed door elkaar. Voeg de geprakte tape en banaan toe en mix

dit goed. Voeg beetje bij beetje de santen toe tot het een glad

beslag is. Laat dit ca. 1 uur rijzen op een warme plek. Voeg dan

de baking soda toe en meng alles weer goed door elkaar. Giet dit

in de cakevormpjes en stoom het in ca. 15 min. gaar.

The best deerhunter of this planet
IP IP gelogd
charly
Bintang
Bintang
Avatar
deerhunter

Lid geworden: 25 Jun 2006
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 578
Quote charly Beantwoordbullet Geplaatst op: 06 Sep 2007 om 20:55

Dodol Kacang

 

Ingredienten:

 

- 500 gr. gepelde pinda's

- 5 eieren

- 1/4 blok santen

- 100 gr. bloem

- 250 gr. gula djawa

- klontje boter

- zout

 

Bereiding:

 

Maal de pinda's en doe ze samen met de santen, de gula djawa en wat zout in een pan met 3 dl.

water. Breng het geheel voortdurend roerend aan de kook, temper de hittebron en laat er voortdurend

roerend een vrij dikke, gladde massa van koken. Haal de pan van de hittebron en laat het pindamengsel

afkoelen. Klop in een kom de eieren los en klop er, met kleine beetjes tegelijk, de bloem door. Klop

het eimengsel door het afgekoelde pindamengsel. Verwarm het geheel opnieuw, voortdurend roerend,

tot de eieren het mengsel voldoende gebonden hebben. Probeer of het mengsel dik genoeg is. Rol

er wat van tussen de vingers, als het niet meer blijft plakken is de dikte goed. Beboter een

groot stuk aluminiumfolie en strijk er het gekookte mengsel op uit. Laat het afkoelen en stevig

worden. Snijd de plakken in stukken en serveer ze.

The best deerhunter of this planet
IP IP gelogd
Braga
Berlian
Berlian
Avatar

Lid geworden: 01 Jul 2007
Online status: Offline
Berichten: 1004
Quote Braga Beantwoordbullet Geplaatst op: 06 Jul 2008 om 15:06

Zoals Jim uit Bandung al zei, kueh lapis nu in Indonesie is eigenlijk spekkoek...

Kijk maar naar deze video op YouTube...

Kueh Lapis

G'dnite

Braga



In eerste instantie geplaatst door Petra Roos35

Hallo mijn naam is Petra en ben op zoek naar en recept van kue lapis. Tot nu toe alles wat ik heb gezien op internet en al reeds heb uitgeprobeerd met eigen baksels, vind ik door de rijstemeel de kue lapis hard. Een toko in Amsterdam Makassar verkoopt de kue en die is zo heerlijk zacht. Kan iemand mij helpen aan een ander recept?
 

Alvast bedankt groetjes,

Petra.

    
IP IP gelogd
silentwater
Melati
Melati
Avatar

Lid geworden: 09 Jan 2008
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 262
Quote silentwater Beantwoordbullet Geplaatst op: 11 Jul 2008 om 03:38
kue lapis wordt ook wel van hungkue meel gemaakt.
IP IP gelogd
silentwater
Melati
Melati
Avatar

Lid geworden: 09 Jan 2008
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 262
Quote silentwater Beantwoordbullet Geplaatst op: 21 Jul 2008 om 15:25
    Er zijn trouwens erg veel recepten van kue lapis.
In het boekje 'Kue Lapis Indonesia' door Sisca Susanto, staan er al 18.
Er wordt vaak beras en kanji gebruikt, of alleen geraspte singkong, of bloem en tapioca, of ketan meel met rijst meel, of agar-agar, of hungkuemeel en rijste meel, half rijste meel half maizena,.....
In de lapis Surabaya gaat as (abu merang) (lijkt me niet echt lekker, of gezond). Er staat ook een recept in van lapis pepe (Ik dacht dat pepe een vies woord was?).
Dus er valt nog heel wat uit te proberen.
Ik denk echter dat de variant met hungkuemeel het zachtste resultaat oplevert.
Verder is de kwaliteit van de santan erg belangrijk.
IP IP gelogd
Ben Vink
Melati
Melati
Avatar

Lid geworden: 17 Mar 2011
Online status: Offline
Berichten: 58
Quote Ben Vink Beantwoordbullet Geplaatst op: 07 Jul 2011 om 01:44
    

Hallo Petra.
Toevallig heb ik jouw schrijven gelezen.

Het is niet gemakkelijk om zelf kue lapis(kwee lapis) te maken.
"Toko Makasar" in Amsterdam-West heeft niet alléén lekker kue lapis(kwee lapis), maar alle andere artikelen van "Toko Makasar" in Amsterdam-West zijn erg lekker, het komt doordat alle artikelen bereid zijn(klaar gemaakt zijn) door mensen met veel ervaringen.
Wij kunnen deze kundige mensen van de "Toko Makasar" in Amsterdam-West niet evenaren.
Zelfs de Kue Lapis, Klepon, Ondé-Ondé. Poetoe, Wadjik, Spekoek, etcetera op diverse Pasar Malam en Tong Tong Fair zijn niet zo lekker als van de "Toko Makasar" in Amsterdam-West.

Petra, je kan proberen aan een personeelslid van de "Toko Makasar" in Amsterdam-West
om een recept van Kue Lapis(kwee lapis) voor jou te laten schrijven.

Succes..!!
Salam Hangat = Hartelijke Groeten,
Ben.

Indische-Nederlanders zijn gewoon Nederlanders net als de Hollanders bij de geboorte.
IP IP gelogd
Ben Vink
Melati
Melati
Avatar

Lid geworden: 17 Mar 2011
Online status: Offline
Berichten: 58
Quote Ben Vink Beantwoordbullet Geplaatst op: 07 Jul 2011 om 02:01
   
Hallo Petra.
Misschien heb jij iets aan deze recept.
S.V.P. jij kan het proberen als jij wil.
Succes.



Ingrediënten
goed voor 24 stukjes

-   500 cc suiker
-   2½ liter santen
-   600 gram tepung beras    
-   25 gram tepung Hunkwee
-   zout naar smaak
-   vanillesuiker
-   25 cc daun suji water (ca. 20 blaadjes
    daun suji en 5 blaadjes pandan)
-   ¼ theelepel rode kleurstof
-   ¼ theelepel groene kleurstof
Bereiding

Doe bij de suiker wat santen en roer het mengsel tot de suiker is opgelost; voeg daarna het rijstemeel, hunkwee, zout en vanillesuiker er aan toe en de resterende santen net zolang roeren totdat een glad mengsel verkregen is'

Verdeel het daarna in drie gelijke delen en doe bij een deel rode en bij een ander deel groene kleurstof'

Laat het derde deel wit'

Olie een bakvorm van ca. 5 x 20 x 20 cm in en verwarm het in een rijststomer.

Giet er ca. 50 cc wit mengsel in en laat het gaar stomen, herhaal dit iedere keer met een zelfde hoeveelheid van een andere kleuren, laag voor laag (= lapis).

Wanneer alle mengsels op zijn nog even goed gaar stomen en pas aansnijden als het koud is.



Selamat Makan = Eet Smakelijk.

Ben



    

Aangepast door Ben Vink - 07 Jul 2011 om 02:03
Indische-Nederlanders zijn gewoon Nederlanders net als de Hollanders bij de geboorte.
IP IP gelogd
Duinkonijn
Orang Baru
Orang Baru
Avatar

Lid geworden: 25 Aug 2011
Lokatie: Netherlands
Online status: Offline
Berichten: 3
Quote Duinkonijn Beantwoordbullet Geplaatst op: 15 Okt 2011 om 01:41
   in plaats van rode en groene kleurstof kan je ook het volgende gebruiken:
rood: beras merah in wat water weken tot het water rood (roze) wordt.
Groen: pandan weken in lauw-warm water. Dit geeft ook een heerlijke geur aan de kue lapis.    
IP IP gelogd
Beantwoord bericht Plaats een nieuw onderwerp
Printbare versie Printbare versie

Spring naar forum
je kan geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
je kan geen antwoorden plaatsen in dit forum
je kan geen berichten verwijderen in dit forum
je kan geen berichten bewerken in dit forum
je kan geen enquêtes creëren in dit forum
je kan geen stemmen in enquêtes in dit forum