ONZEPLEK

Webbrowser

Advies: deze nieuwsbrief leest het prettigst via uw webbrowser!

 

Verder wijzen we erop dat wegens verbeteringen onze website momenteel under construction is.

VWS-staatssecretaris over Zorg met Aandacht

In de Aanspraak van maart 2018 vindt u het interview van SVB-medewerkster Ellen Lock met Paul Blokhuis.

 

Als staatssecretaris van VWS is hij verantwoordelijk voor de zorg voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen en vond zijn eerste optreden in deze sector plaats tijdens het 70-jarig jubileumfeest van Pelita.

 

In het artikel vertelt hij niet alleen over zijn grootouders tijdens de oorlog in Nederland, maar ook over zijn betrokkenheid met de Indische gemeenschap en zijn overtuiging dat de oorlogsgeschiedenis van het voormalige Nederlands-Indië een goede plek krijgt.

Lezingenmiddag Pelita Nijmegen

Zondag 11 maart houdt Pelita in Nijmegen de themamiddag Verhalen uit Indië en Indonesië.

Om 13:30 uur begint deze met de documentaire 'Van Opvang naar Zorg' van Rocky Tuhuteru over 70 jaar Pelita.

Om 14:00 uur een interview met Rona;ld Lagendijk, auteur van Rubbertijd.

Tenslotte om 14:45 uur lezing en discussie met de Nijmeegse onderzoeker Fons Strijbosch, auteur van Terug naar Lombok.

De middag vindt plaats in Kapel Oud Burgeren Gasthuis, Prof. Cornelissenstraat 2 Nijmegen. De toegangsprijs is € 5,-. Graag aanmelden via steunpuntnijmegen@pelita.nl of 06 135 230 93

IndoFILMcafe Nijmegen

Het IndoFILMcafe vertoont zondagavond 11 maart 19:30 uur in het Nijmeegse LUX-Mariënburg de Indonesische speelfilm Kartini.

 

Deze film gaat over de historische figuur Radeng Ajeng Kartini, voorvechtster van betere vrouwenrechten en onderwijs.

 

Zie hier.

Symposium Ontwerpen voor de Oost

De heer Jos Otten nodigt u nogmaals uit voor zijn unieke symposium op vrijdag 16 maart in de Zuiderkerk te Amsterdam: Ontwerpen voor de Oost, het ontbrekende hoofdstuk.

De sprekers zijn: Pauline van Roosmalen, Frans Leidelmeijer, Obbe Norbruis en Jan van Dullemen.

 

Hier vindt u de flyer.

 

De entreeprijs bedraagt € 19,50. Graag aanmelden voor 10 maart! Dit kan via deze link.

55-plussers gezocht voor onderzoek!

De Leyden Academy on Vitality and Ageing zoekt Indische, Molukse en Indonesische 55-plussers die willen deelnemen aan een groepsgesprek over ouder worden.

 

Het groepsgesprek (6 tot 8 personen) vindt plaats op 14 maart 2018 in Den Haag en duurt 2,5 uur. Deelnemers ontvangen een vergoeding van € 25,-.

 

Hier vindt u meer informatie.

Ontmoetingsdag Naoorlogse generaties

Op 17 maart vindt van 11:00 tot 16:00 uur in Het Brandpunt te Baarn de ontmoetingsdag van Pelita plaats voor de naoorlogse generaties.

 

Deze keer met Simone Berger met haar interactieve lezing over het belang van het doorgeven van de tastbare herinneringen uit Indië.

 

Zie de flyer met meer informatie.

Onze spreekuren

Na een telefonische afspraak kunt u in Diemen, Nijmegen, Eindhoven en Den Haag bij ons langs voor een spreekuur.

 

Hier vindt u onze contactgegevens.

Indische Salon - Vluchten of repatriëren?

Zondag 18 maart gaat Hetty Naaijkens aan de hand van fragmenten uit haar nieuwe film 'Klanken van Oorsprong' in op het thema van de Indische Salon in Utrecht: ‘Vluchten of repatriëren?’.

Java Post

In de Java Post vindt u artikelen over onder meer fietsen van Batavia naar Buitenzorg, over de Buitenzorgse obelisk, over de rol van Javaanse rechters en de oratie van Fridus Steijlen evenals diens interview met hem.

Kleur bekennen

Op zaterdag 31 maart staat het IHC in het Volkenkundemuseum te Leiden stil bij racisme. Dit, in het kader van de serie Gepeperd Verleden. Met Anousha Nzume, Nancy Jouwe, Esther Captain en Wayne Modest.

Hier vindt u meer informatie.

ONZEPLEK

Masoek Sadja's

Voor nostalgische klanken, een leuk gesprek en misschien ook gezichten van toen, kunt u in het gehele land weer op onze Masoek Sadja's terecht!

 

Hier vindt u het overzicht aan komende bijeenkomsten.

Indische Eettafels

Wat is er leuker dan samen met tafelgenoten uit Indië de dis te delen, herinneringen op te halen, tips te horen of een gokje te wagen met bingo?

 

Hier vindt u ons overzicht aan Indische Eettafels.

'Aanspraak' Maart 2018

De volledige Aanspraak van maart 2018, met ook veel Indische onderwerpen, vindt u hier in digitale vorm.

 

Indien u Aanspraak thuis graag als blad wilt ontvangen, kunt u hiervoor contact opnemen via aanspraak@pur.nl

 

Eerdere Aanspraken vindt u via deze link.

CinemAsia Film Festival

Tijdens de 11e editie van het CinemAsia Film Festival van 6 tot 11 maart in Kriterion en Rialto te Amsterdam ligt de focus op Indonesië!

 

Hier vindt u het Indonesische programma en hier de link naar het festival.

Oligarchie en islamisme in Indonesië

In de Groene Amsterdammer van 21 februari schreef Lizzy van Leeuwen hoe in Indonesië in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2019 sinistere politici profiteren van de religieuze intolerantie.

Yvonne Keuls in Boekhandel Huyser

Zaterdag 10 maart is Yvonne Keuls om 15:00 uur te gast bij Boekhandel Huyser. Vilan van de Loo interviewt haar dan naar aanleiding van haar nieuwe boek 'Zoals ik jou ken, ken jij mij'. Toegang tot dit evenement is gratis!


In haar nieuwe boek beschrijft Keuls haar jarenlange vriendschap met Hella Haasse. Deze diepe vriendschap heeft veel impact gehad op de levens van beide auteurs.

 

Het ontroerende boek beperkt zich niet alleen tot een intensieve beschrijving van een hechte vriendschap. Het laat ook de groeiende emancipatie in het televisielandschap zien en biedt een kijkje in de literaire wereld van de jaren '60 en '70.

 

Boekhandel Huyser zit in Delft, Choorstraat 1. Hier vindt u meer informatie.

Malaikat (Engel)

Om aandacht te vragen voor de moord op de moeder, broertjes en zusjes van zijn moeder Engelenburg tijdens de Bersiap in Soerabaja liet Harry Mertens deze video maken door Michiel Eduard. Deze nam zowel de regie, montage muziek en uitvoering voor zijn rekening.

 

Beiden hopen dat deze video als eerbetoon zoveel mogelijk wordt bekeken. Dus deel deze s.v.p!

Molukse en niet-Molukse acteurs, muzikanten, figuranten en crew gezocht!

Stichting Gedeelde Verhalen zoekt voor de Molukse theaterproductie De Andere Kant zowel acteurs, figuranten, zangers, muzikanten als vrijwillige crewleden.

 

De Andere Kant gaat over Molukkers in Nederland en zal tussen 19 september en 6 oktober in Appingendam, Hoogkerk en Bovensmilde worden gespeeld. Bovendien vinden er filmopnames plaats.

 

Op 14 maart is er in de Molukse Kerk te Hoogkerk een informatieavond hierover, waar men zich kan aanmelden voor onder meer de audities op 16 april.

Dagbesteding Zoetermeer

Elke woensdag houdt "De huiskamer van Meerzicht" een Indische dagopvang, genaamd Rumah Senang. Voor Indische senioren vinden er dan allerlei activiteiten plaats in de sfeer van Tempo Doeloe: van Indische muziek, films en foto's en gesprekken over mooie herinneringen aan vroeger.

 

Rumah Senang vindt van 10:00 tot 16:00 uur plaats in Zoetermeer, Albrandswaard 1.

 

Hier vindt u de flyer met meer informatie.

Jubileum Indische Genealogische Vereniging

Op 17 maart viert de Indische Genealogische Vereniging haar 30-jarig bestaan. Deze vindt plaats op Bronbeek en is ook toegankelijk voor niet-leden.

 

Naast de presentatie van het Jaarboek 2017 en twee nieuwe bronnenpublicaties (Huwelijksregisters 1918 en 1920 uit de Burgerlijke Stand van Soerabaja en Huwelijksregisters 1829-1840 uit de Burgerlijke Stand van Batavia) zijn er vier interessante lezingen: over DNA bij Indische genealogisch onderzoek, over Molukse elite en Europese banden, over de Bersiap en over de historische steekproef Nederlands-Indië.

 

U kunt die middag ook voor uw genealogische vragen terecht bij de deskundigen. Zie hier.

Lezing Banda

Rick van den Broeke is nazaat van de perkeniersfamilie Van den Broeke op Banda.

 

Op 25 maart houdt hij van 13:00 tot 14:00 uur in het Nationaal Archief zijn lezing over de relatie tussen de ‘grote' geschiedenis van Nederlands-Indië en de ‘kleine' geschiedenis van zijn familie

Klik hier als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen op dit emailadres
of stuur een email naar info@pelita.nl.